Produkcja istniejących obecnie na rynku produktów drożdżowych oparta jest głównie na szczepie drożdży przetwarzających cukry. Specjalnie wyselekcjonowany, unikalny szczep drożdży Yarrowia lipolytica wykorzystuje tłuszcze jako źródło węgla i energii, gwarantując w ten sposób wysoką dostepność zawartych w nich składników odżywczych.
Skuteczność działania i wielofunkcyjność produktu Yarrowia Equinox Sport, którego skład oparty jest na unikalnych drożdżach Yarrowia lipolytica jest wynikiem bogactwa w ich składzie substancji biologicznie czynnych i ich niezwykle wysokiej przyswajalności przez organizm, ze szczególnym uwzględnieniem: jabłczanu cytruliny, bioaktywnego selenu w organicznych kompleksach z aminokwasami siarkowymi: selenometionina i selenocysteina, pełnej gamy aminokwasów egzogennych, kwasów tłuszczowych z wiązaniami omega-3 oraz witamin i skadników mineralnych.
Dodatkowo produkt Yarrowia Animal Equinox Sport wzbogacony został o wysoką dawkę dwóch antyoksydantów: witaminę E i C.
zwiększa wydolność i wytrzymałość, regeneruje po wysiłku
wysoka wartość biologiczna białka drożdży wraz z pełnym zestawem aminokwasów egzogennych oraz witamina E z selenem i witamina C są odpowiedzialne za zwiększoną zdolność wysiłkową i wytrzymałość koni przy dużych obciążeniach oraz przyspieszenie fazy regeneracji mięśni po wysiłku, jak również odgrywają znaczącą rolę w procesie rozwoju tkanki mięśniowej u koni w słabszej kondycji czy koni młodych. Dodatkowymi elementami, wspomagającymi w znaczący sposób w/w procesy są bioaktywne substancje, zwłaszcza jabłczan cytruliny, który w warunkach wysiłkowych rozszerza drobne naczynia krwionośne w tkance mięśniowej zwiększając tym samym dopływ tlenu, kreatyny i składników odżywczych do komórek mięśniowych ograniczając w znaczny sposób bóle mięśni, poprawiając wydolność tlenową oraz siłę mięśni, jak również usuwając z nich kwas mlekowy i amoniak
wspomaga procesy trawienne
dzięki prebiotycznym właściwościom drożdży, które stymulują mikroflorę przewodu pokarmowego do wzrostu, zaburzenia w przebiegu procesów trawiennych są ograniczone, tym samym zmniejsza się ryzyko wystąpienia kolek, biegunek i innych następstw spowodowanych nieprawidłowym żywieniem, zmianą diety czy stresem
wzmacnia włos i róg kopytowy
doskonały wpływ drożdży na poprawę jakości rogu kopytowego i okrywy włosowej jest wyraźnie widoczny we wzmocnionej strukturze kopyta i ograniczeniu pękania jego ścian oraz zachowaniu ładnej, gładkiej i błyszczącej sierści
Przeznaczenie: konie użytkowane wyczynowo, młode konie wchodzące w trening sportowy
Dawkowanie : 8g produktu na 100 kg masy ciała konia na dzień.