Eggersmann Vitalize Gastro Plus E granulat bez lucerny oraz soi
Opis produktu
Opis :
Pasza dla koni Vitalize Gastro Plus E to wynik współpracy z lekarzami weterynarii i odpowiedź na zapotrzebowanie na pasze dla koni z wrażliwym układem pokarmowym oraz koni alergicznych bez udziału lucerny i soi, które coraz częściej występują na liście alergenów pokarmowych koni.
Bezzbożowa pasza Vitalize Gastro Plus E zawiera jedynie 1% skrobi, a dodatek czarnuszki wspiera układ immunologiczny.
W świetle najnowszych doniesień, coraz więcej koni ( także wrzodowych) boryka się z alergiami pokarmowymi. Objawami reakcji alergicznych ze strony układu pokarmowego mogą być:
- brak chęci do spożywania paszy treściwej
-pokrzywka
- świąd
- wzdęcia, luźniejsze stolce a także kolki
- niewydolność oddechowa, świszczący oddech a także obrzęk języka
- ciężka reakcja alergiczna może prowadzić do wstrząsu anafilaktycznego i niewydolności narządów
Jednym z częściej występujących alergenów jest lucerna, która zazwyczaj stanowi podstawę pasz bezzbożowych dedykowanych koniom dotkniętym chorobą wrzodową. Dlatego właśnie Vitalize Gastro Plus E, to pasza która nie zawiera w swoim składzie lucerny, a jest paszą optymalnie dostosowaną do koni wrzodowych ze względu na najniższą zawartość skrobi wśród wachlarza pasz bezzbożowych i niskoskrobiowych. Dodatek produktu fermentacji Aspergillus Oryzae ( AO-Ferm) jest naturalnym prebiotykiem, maksymalizującym także strawność białka zadawanego w paszy.
Brak modyfikowanej genetycznie soi na którą uczulenie zazwyczaj manifestuje się klinicznie jako objawy ze strony układu pokarmowego, jej brak w paszy treściwej dla koni uczulonych na soje jest kluczowy dla ich zdrowia.
Alergie pokarmowe łatwo jest zidentyfikować poprzez panel alergiczny wykonywany przez wiele laboratoriów. W przypadku alergii odśrodowiskowych można wykonać autoszczepionkę odczulającą, niestety w przypadku alergii pokarmowych jedynym sposobem uniknięcia dolegliwości jest całkowita eliminacja alergenów.
Skład:
23% susz z traw
22% Ekstrakt z nasion słonecznika
17% wytłoki owocowe ( z jabłek)
10% Ekstrakt z siemienia lnianego
6% melasa z trzciny cukrowej
5,00% czarnuszka
3,6% otręby ryżowe
3,2% melasa z buraka cukrowego
2,5% olej z ostropestu plamistego
2,4% węglan wapnia
2,2% tlenek magnezu
2,0 % chlorek sodu
0,5% otręby pszenne
0,1 % Produkt fermentacji Aspergillus Oryzae
127g/kg białko og. strawne
6,3 MJ energia strawna
1,0% skrobia
7,5 % cukier